Om

Dietistgastronomen Ulrica AB

 

 

 

 

 

 

 

ULRICA JOHANSSON Leg. Dietist och Gastronom

 

Med rötterna i Västergötland och hjärtat i Norrland

 

 

Född och uppvuxen i Skövde där jag startade min bana i köket redan som liten. Jag satt på diskbänken och fångade upp nystekta strömmingar ur stekpannan med fingrarna som mamma tillagade i gott ströbröd, nyklippt dill och mycket smör. Senare i livet på 80-talet kom tv-programmet "Här är ditt kylskåp" att inspirera mig till att göra egna rätter utan recept utifrån vad kylskåpet och naturen erbjöd. Plockade nässlor som blev till en soppa och ringblommor som dekoration. Desto färre råvaror att tillgå desto större utmaning. Familjen fick också stå ut med mina hotellfrukostar redan kl. 07 på lördagsmorgnar. Service, mat och trevnad har alltid funnits med mig sedan barnsbenen. Detta har följt med mig vidare in i resturangbranschen som kock och kallskänka och sedan in i mitt yrke som barndietist med det gastronomiska inslaget alltid tillhands. Efter studenten från restaurangskolan väntade världen med start i Italien som au-pair, till restaurangvärlden i Åre, Linköping och Stockholm. Till Eskilstuna och Göteborg för studier och arbete. Det blev en resa på 16 år innan jag återvände till mitt älskade Billingeberget och den fantastiska naturen i Västergötland. Umeå är min andra hemstad där jag bodde i åtta år. Umeå och Norrland tog mig med storm och en stor del av mitt hjärta återfinns där. Kärleken till maten och råvarorna i Norrland är återkommande i mitt arbete. Därför är det alltid roligt att återvända dit och att flera arbetsuppdrag finns i Umeå. Idag arbetar jag främst med att utveckla recept åt olika patientgrupper med olika behov och handleda och utbilda vårdpersonal och patienter. Ett perfekt uppdrag för en dietistgastronom!

 

Råvaror, ursprung och kultur har genom mina besök i Sverige och utomlands format de mattankar och den kreativa filosofi som gastronomi och nutrition är för mig idag. En hemmagjord grynkorv från Västergötland med grov senap och potatismos (mammas) är bland det godaste som finns. Likaså en espresso i Frankrike med en pain chocolate i all sin enkelhet. Och lättstekt rensouvas på en fjälltopp i Norrland slår det mesta. Det bästa av alla världar tillsammans eller var och en för sig. Att utesluta något är inget för mig!

 

 

Matglädje Gastronomi Nutrition

Utbildning

Ensam i Sverige om dubbelexamen som dietist och gastronom!

6 år på Umeå universitet gjorde denna unika kombination möjlig.

 

Anställningar

 

Här kommer ett urval av arbeten. Arbetet som barndietist ligger mig varmt om hjärtat. Forskningen är mitt pågående arbete vid sidan om företagandet.

  • Forskarutbilning pågående

Umeå universitet

  • Fil.kand. i Gastronomi Umeå universitet
  • Dietistexamen med legitimation Umeå universitet
  • Pedatrik på läkarprogrammet

Umeå universitet

  • Folkhälsovetenskap Mälardalens högskola
  • Klinisk näringslära Göteborgs universitet
  • Motiverande samtal MI

Västra Götalandsregionen

  • Psykiatri
  • Idrottsmedicin
  • Umeå universitet (pågående)

Doktorand i medicinsk vetenskap inriktning pediatrik

vid Klinisk vetenskap

  • Umeå universitet

Institutionen Klinisk vetenskap,

pediatrik (forskningsassistent)

  • Barn- och ungdomsmedicin Skaraborgssjukhus Skövde
  • Barn- och ungdomshabiliteringen Knoppaliden Skövde
  • Specialistspykiatrin S:ta Helena Anorexi- och Bulimimottagning Skaraborgssjukhus Skövde
  • Kvinnokliniken onkologen Skaraborgssjukhus Skövde
  • Foodie Sweden AB
  • Gastro Botnia projektet Kommunförbundet Umeå
  • Folkhälsoenheten Landstinget Sörmland
  • ICA Maxi Provköket Umeå
  • Restaurangbranschen Waxholms Hotel, Hamburger Börs, Prinsen, Gyllene Freden, Källaren Diana, Rex, Åregården, Skytten, Länsresidentet Västerbotten

Copyright © All Rights Reserved www.dietistgastronomen.se ulrica@dietistgastronomen.se