Om


ULRICA JOHANSSON 

Leg. Dietist och fil. kand. i Gastronomi

Doktorand i medicin inom pediatrik

Utbildad inom idrottsmedicin och idrottsnutrition


Med rötterna  i Västergötland och hjärtat i NorrlandFödd och uppvuxen i Skövde där jag startade min bana i köket redan som liten. Jag satt på diskbänken och fångade upp nystekta strömmingar ur stekpannan med fingrarna som mamma tillagade i gott ströbröd, nyklippt dill och mycket smör. Senare i livet på 80-talet kom tv-programmet "Här är ditt kylskåp" att inspirera mig till att göra egna rätter utan recept utifrån vad kylskåpet och naturen erbjöd. Plockade nässlor som blev till en soppa och ringblommor som dekoration. Desto färre råvaror att tillgå desto större utmaning. Familjen fick också stå ut med mina hotellfrukostar redan kl. 07 på lördagsmorgnar. Service, mat och trevnad har alltid funnits med mig sedan barnsbenen. Detta har följt med mig vidare in i resturangbranschen som kock och kallskänka och sedan in i mitt yrke som barndietist med det gastronomiska inslaget alltid tillhands. Efter studenten från restaurangskolan väntade världen med start i Italien som au-pair, till restaurangvärlden i Åre, Linköping och Stockholm. Till Eskilstuna och Göteborg för studier och arbete. Det blev en resa på 16 år innan jag återvände till mitt älskade Billingeberget och den fantastiska naturen i Västergötland. Umeå är min andra hemstad där jag bodde i åtta år.  Umeå och Norrland  tog mig med storm och en stor del av mitt hjärta återfinns där. Kärleken till maten och råvarorna i Norrland är återkommande i mitt arbete. Därför är det alltid roligt att återvända dit och att flera arbetsuppdrag finns i Umeå.   Idag  arbetar jag främst med att utveckla recept åt olika patientgrupper med olika behov och handleda och utbilda vårdpersonal och patienter. Ett perfekt uppdrag för en  dietistgastronom! 


Råvaror, ursprung och kultur har genom mina besök i Sverige och utomlands format de mattankar och den kreativa filosofi som gastronomi och nutrition är för mig idag. En hemmagjord grynkorv från Västergötland med grov senap och potatismos (mammas) är bland det godaste som finns. Likaså en espresso i Frankrike med en pain chocolate  i all sin enkelhet. Och lättstekt rensouvas på en fjälltopp i Norrland slår det mesta.  Det bästa av alla världar tillsammans eller var och en för sig.


Mitt hjärta brinner för matkulturarvet som vi i Sverige snart ser förlorat mellan generationerna. Vikten av att se vad vi har omkring oss, vad säsongen erbjuder, vad vi kan längta till och att bidra till svensk mat synliggörs så väl hemma som i offentliga miljöer på sjukhus, skolor, restuaranger och caféer. Vi ska vara stolta över vårt ursprung och matkultur! Låt alla dina sinnen och din nyfikenhet vara med dig vid matbordet.   Copyright © All Rights Reserved                                                    www.dietistgastronomen.se                                                    ulrica@dietistgastronomen.se