Lustfyllda mellanmål

Dietistgastronomen Ulrica AB

 

 

 

 

 

 

Mitt livs viktigaste uppdrag

Lustfyllda mellanmål för cancersjuka barn

 

Fröet till projektet såddes redan 2005 då jag gjorde min slutpraktik på Barn- och ungdomskliniken Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Min handledare barndietisten Lisbeth Nordström frågade mig om vi inte kunde göra något åt mellanmålet för de cancersjuka barnen på sjukhuset. Vagnen med mellanmål bestod av kräm, mjölk, yoghurt, limpa, smör och pålägg. Barnen kom fram och tittade och vände åter till sina rum utan någon mat på tallriken. Dessa barn är inte kräsna utan mår illa och har smärtor. Jag fick fria tyglar att göra vad jag ville, för att få igång ätandet hos dessa barn. Här kom min gastronomiska ådra ihop med min dietistexamen helt till sin rätt. Jag bjöd in barnen till dagrummet på sjukhuset och de fick baka naanbröd i stekpannor vid bordet. Kasta i luften och vända runt. Pensla med smör, örter och kryddor. De tillverkade egna smoothies och vi gjorde fruktspett i alla dess former toppade i rostad kokos och tre sorters smält choklad, färgrikt strössel och annan dekor. I korridoren spreds lukten av kokos och nybakat bröd från stekpannorna. Barnen åt och hade en rolig stund med sin familj. Alla fick kockmössor med namnen på. Om och om igen efterfrågade barnen detta. I den mest svåra period ett barn och en familj kan befinna sig i återfanns skrattet och glädjen. Och barnen åt när de själva utan tjat och tvång fick tillverka sitt eget mellanmål under lustfyllda former i gemenskap med andra och med smaker som passar ett cancersjukt barn.

 

Upplevelsen av smaker är annorlunda när man har cancer. Det kan behövas starkare koncentrationer av smaker som mer kryddning och syrlighet för att uppleva smaken på maten överhuvudtaget. Inget av det innehållet fanns på vagnen...

 

2009 ansökte barnkliniken i Umeå med barndietisten Inger Öhlund i spetsen pengar från Allmänna arvsfonden för att utveckla metoden, producera kokboken och lansera metoden till Sveriges alla barnonkologiska centra i Sverige. Detta gjordes i samarbete med mig och min gastronomkollega Susanne Jonsson, Foodie Sweden AB. Ett projekt som pågått från 2009-2013. Kokboken ges ut gratis till alla cancersjuka barn och deras familjer i Sverige. Allmänheten kan köpa boken för 150 kr där varje krona går tillbaka till cancersjuka barn och vidareutveckling av lustfyllda mellanmål. Se info under publiceringar.

 

Syftet med projektet

 

  • Förbättra näringsstatus och näringsintag hos cancersjuka barn så att de klarar av den tuffa behandlingen och den egna tillväxten.
  • Enligt barnkonventionen ge barn möjlighet till lek och påverkan någon del av sin vardag
  • Skapa gemenskap och sammanhållning
  • Uppmärksamma de friska syskonen till ett cancersjukt barn
  • Avlasta och utbilda föräldrar och andra anhöriga
  • Underlätta patientmötet mellan vårdpersonal och patienter och deras anhöriga

 

Teamet bakom Lustfyllda mellanmål: Från vänster Susanne Jonsson kock och gastronom, Ulrica Johansson barndietist och gastronom, Per-Erik Sandström överläkare i Onkologi, Zandra Lindgren Barncancerföreningen norra, Inger Öhlund barndietist och Lisbeth Nordström barndietist

Barn- och ungdomskliniken Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto Anderas Nilson

Matglädje Gastronomi Nutrition

Metoden

Metoden ©Lustfyllda mellanmål innehåller en mängd komponenter med maten som grund och som ger dessa cancersjuka barn och deras familjer en mängd upplevelser i positiv betydelse.

  • Påverka någon del av sin vardag
  • Inga krav och måsten
  • "Göra själv"
  • Lustfyllt och roligt
  • Skratt
  • Se det "friska"
  • Gemenskap och förståelse
  • Att möta andra i samma situation
  • Kommunikation
  • Avlastning till anhöriga
  • Uppmärksamma syskon

Utmärkelse

I den prestigfyllda internationella kokbbokstävlingen i Paris 2012 tilldelades vi andra pris i kategorin” Best Fundraising Book Europé” i Gourmand World Cookbook Awards.

 

Deltagarnas kommentarer

 

Mitt barn skrattade med hela ansiktet

 

Idag var det inte långtråkigt på sjukhuset

 

När börjar vi?

 

Det luktar gott!

 

Till minne av alla barn

Till minne av min älskade systerson Erik 11 år som avled i hjärntumör 2004. Ditt mod gav mig styrka att genomföra detta projekt och inse att vi tillsammans kan göra skillnad. Det blev det viktigaste och finaste jag kunde göra för att kunna ge dessa barn en bättre vardag på sjukhusen i Sverige. Eriks modiga lillasyster Ellen fick mig att förstå att syskonen behöver stöd och uppmärksamhet i sin vardag på sjukhuset. All min kärlek till alla er barn med familjer jag träffat och som kämpar. Barnen är mina superhjältar! Och ni ger mig drivkraften och styrkan att arbeta med lustfyllda mellanmål. Till minne för alla de barn som tvingats lämna oss på grund av cancer.

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved www.dietistgastronomen.se ulrica@dietistgastronomen.se